Davids FORD -34,  76 år i samma släkt.

Han heter David Gereberg. Han är 26 år. Han bor i Täfteå 1,5 mil utanför Ö-vik - och Han har ett antal objekt som kräver ett stort antal arbetstimmar.
Han är medlem i Ö-vikssektionen, troligen bland de yngsta, men har ändå hunnit med att dra på sig ett stort antal så kallade objekt. Intresset för gamla prylar finns genuint där. Inne i den lilla stugan på föräldrarnas tomt finns både det ena och det andra. Han äger kunskap om de flesta föremålen i bostaden. Likt ungdomen antar jag att mycket är inhandlat som det sägs ”på nätet”.

Aktiva ungdomar skaffar sig alla möjliga maskiner och hinner med att använda dem också, som snöskoter, 4-hjulingar och mopeder m.m. David är inget undantag.

174 A Ford Junior Tudor Standard -36

Ett fordon som jag tror att han känner mest för, är en oansenlig 174 A Ford Junior Tudor Standard Sedan 1936. Den långa beteckningen skulle kunna tyda på att det är något märkvärdigt, så är inte fallet. Det märkvärdiga är att den funnits på gården och i släkten sedan 1940 när den inhandlades

Typbesiktningsinstrument från december -35 utfärdat av Ford Motor Company A/B i Stockholm finns kvar där det står att: ”Signalapparat Elektrisk av godkänd beskaffenhet och luftringar av gummi”. Någon gång under -36 levererades bilen till Sollefteå Motor Companie som 1937 sålde den till Jordbrukskonsulenten Erik Nyberg Örnsköldsvik. Registreringsmärket Y5251

1940 bekom Jonas Reinhold Nylander fordonet. Året efter, den 25 juli, intogs i härvarande automobilregister, under avd A…. anmälan därom att, automobilen Y 5251 tillhörig hemmansägaren Jonas Reinhold Nylander i Täfteå undergått ombyggnad. Ett annat besiktningsinstrument visar att: Bilen försedd med gengasaggregat ej prövad av Statens Bränslekommission. Drivmedel vedgas. Tillverkare: ägaren. Aggregatet finns tyvärr inte kvar, har nog återvänt till moder jord. Ej lämplig för krigsbruk står det i instrumenten.

Förtydligande. Jonas Reinhold Nylander, född tidigt 1900 tal tog körkort 1927 och släktens förste ägare till Forden, är morfars far till i inledningen nämnda David Gereberg. När Jonas Nylander dog testamenterades bilen till en moster till David som förvarade bilen i Ultrå inte långt från Täfteå. För närmare 10 år sedan köpte David tillbaka den till gården där den enligt honom hör hemma.

En Ford Junior från -34 med 22 hkr kan knappast vara en höjdare för en 26 årig grabb. Likafult verkar David entusiastisk över att så småningom ge sig i kast med renoveringen. Rost finns men inte i allt för stor utsträckning. Motorn går runt medels vev. Golvet av trä behöver troligtvis bytas ut. Några hinder finns, ett inköpt gammalt övergivet sågverk med ett stort såghus och ett antal större garage kräver sin tid och kostnader. Stora utrymmen brukar generera fler köp av projekt, förvaringsutrymmen finns ju. Ett verkstadsutrymme hemma på gården, nära bostaden är kanske det som kräver högst prioritet.

Den som lever får se hur det utvecklas / HÅKAN NORDIN